VELOREX – en drömbil att importera från tyskland för någon, vad är din dröm?

med Inga kommentarer

I samband med en bilimport från Tyskland, en för oss “helt vanlig” Audi, BMW, Porsche eller dylikt hittade vi på samma import från Tyskland också en Velorex. Det var inte en leverans till någon av våra kunder men vi på Importbil undrade vad det var och bestämde oss för att undersöka vidare.

Velorex importerades från Tyskland
Velorex

En VELOREX är en tjeckisk trehjulig mikrobil som tillverkades mellan 1950 och 1971. Den tillverkades av kooperativet Velo i Hradec Králové, Tjeckien. Ursprungligen var den avsedd som handikappfordon och fick endast säljas till funktionshindrade.

Den har en motorcykelmotor från Jawafabriken på 250cc som 1963 byttes till 350cc också från Jawa, men nu tvåcylindrig.

Bilen har 16-tums ekerhjul med utanpåliggande framskärmar vilket ger ett mc-intryck.

Det mest säregna med detta fordon är karossen. Den är nämligen gjord i galon, uppspänd på en zeppelinarliknande stålrörskonstruktion.

I slutet av 1950 – talet producerades 120 vagnar i veckan men väntetiden var ändå lång. Den exporterades också till en lång rad länder bakom järnridån och även så långt bort som till Indien och Kina.

I Sverige fanns 1995 sex stycken  Velorex fordon. Det finns kanske sju idag då den här s.k. mikrobilen på bilden importerades till Sverige till någon som har det som sin dröm.

 

Vad är då en mikrobil som nu importerats från Tyskland?

Mikrobil eller Mc-bil kallas de trehjuliga och mycket små fyrhjuliga bilar som tillverkades främst på 1950 – 1960 – talet och i flesta fall krävdes bara MC körkort då motorn var på max 250 cc. Vanliga fabrikat var Messerschmitt KR200, BMW Isetta. En annan model var Goggomobil.

I mitten av 60 – talet konkurrerades mikrobilen ut av vanliga småbilar men några har återkommit t.ex Smart Fortwo. Källa Wikipedia.

Har du en dröm om någon bil så låt oss hjälpa dig att förverkliga den. Begränsningen finns inte hos oss, utan bara hos dig.

Hör av dig till oss på Importbil, Fredrik 046 – 132306 eller 070 – 479 58 59.

Välkommen med ditt önskemål.

Kontakta fredrik@importbil.se idag!